Vår honung

För tillfället så har vi 6 olika sorters honung. Nedan får du en beskrivning av dessa.

Inom kort kommer det att finnas mycket matnyttig information om honung som till exempel - Visste du att det ett bi behöver besöka mellan 6-8 miljoner blommor för att framställa 1kg honung? För att nå alla dessa blommor så krävs ca 4 varv runt jorden...
Det heter inte flitig som ett bi för inte!

Flytande honung - Rå honung!

Visst finns det flytande honung. All honung är flytande till en början. Hur skulle vi annars få ut honungen ur ramarna? Nu finns det ju även här regler med undantag men det fördjupar vi oss i senare.
Beroende på vad bina dragit in för nektar så stelnar/kristalliserar sig honungen olika fort. Rapshonung tex börjar kristallisera sig omgående och är man inte snabb nog så kan den stelna redan i honungsramen. Men annars är tidsspannet från 0-100. Vi har haft honung som aldrig stelnat till den som började kristallisera sig dag 1 efter tappning.
Mycket enkelt och oventenskapligt beskrivet så innebär kristallisering att små sockerkristaller klibbar ihop med varandra i honungen och bildar små och stora sockerkorn/kristaller. Dessa känns och ser ut som socker och därför tror många att man lagt i strösocker i honungen. Detta är alltså helt fel  och kristalliseringen är en helt naturlig process. Honung ska stelna!
Varför den kallas rå? Det är för att man inte gör något annat än slungar den och sedan tappar den på burkar.

Hård honung eller ympad.

När honungen börjar kristallisera sig så kan man börja röra i den. Då slår man sönder sockerkristallerna. Man slutar röra när man är nöjd med konsistensen och här är smaken som baken - Det finns fortfarande inget rätt eller fel. Vissa vill ha stora kristaller andra inga alls.
Du kan även ympa honungen som det så fint heter. Då blandar man i en burk med honung som har den konsistens man själv vill ha. Då kopierar sockerkristallerna denna och den blir då likadan. Självklart krävs det lite arbete med detta och det går att fördjupa sig i för den som vill.

Årets honung

Rå Honung

Mycket mild och len, flytande honung som smälter som smör i munnen. Perfekt till all slags matlagning och bakning. Fantastisk mix mellan kupa 2 & 5.

Rå Honung

Klar, bärnstensfärgad, trögflytande honung med mycket smak. Tänk skog och högsommarblommor… Kupa 1.

Rörd Honung

Denna honung kommer mestadels ifrån raps. Det är den vanligaste honungen. Rapshonung kristalliserar sig fort och gör att den är perfekt att röra till en fastare honung. Honungen har olika färg, smak och form beroende på vart i säsongen det är och vad bina har dragit på. Samhälle 1 & 2.

Rörd honung

Raps med mycket maskros. Rapshonung kristalliserar sig fort och gör att den är perfekt att röra till en fastare honung. Honungen har olika färg, smak och form beroende på vart i säsongen det är och vad bina har dragit på. Samhälle Samhälle 5 & 6.

Flytande rå honung

Denna flytande honung har en neutral smak samtidigt som den är mycket söt. Passar perfekt till matlagning och bakning som till en kopp te. Kupa 5.

Flytande rå honung

Mild och len smak av honungskaramell. Passar bra till ett blommigt te. Kupa 2.