Historia

Tänk om...
Hur hade kartan sett ut då...

Ätrafors i dag

Den verksamhet som håller på att växa fram idag är mer en destination. Här ska café, restaurang och möten kunna äga rum både ute och inne.  Det beräknas stå klart 2023.

Trämassefabriken

1886 stod trämassafabriken i Ätrafors klar. Högtflygande planer där byn skulle bli lika stor som industristaden Göteborg. Planerna gick bokstavlig talat upp i rök i maj 1905. Undrar hur Falkenbergs karta hade sett ut om den inte gjort det.

Kraftstation Ätrafors

Vattenkraftverket

1917 tog Heroults elektriska över och byggde ett vattenkraftverk. Elen behövde han till stålverken nere i Axtorna by. Även här rann pengarna ut i sanden och 1921 tog Wallenberg över och de behövde en mycket större kraftstation. Sagt och gjort. De började bygga en ny på andra sidan forsen och 1930 stängdes forsen av och allt vatten rinner nu ner i tuberna till den nya kraftstationen. Dock så står den lilla turbinen kvar som stod här i den nya kraftstationen. Även om det kanske bara höljet som är sig likt så snurrar hjulen än.
Det gamla kraftverket bygdes om och man sänkte taket med flera meter, byggde till en vinkel på huset och la puts på båda bygnaderna på tomten. När turbinen togs ur så rev man det lilla huset som syns på höger sida av fastiheten. Fönstren från förr är fortfarande kvar men porten är borta.

Axtorna

Stålverket fick i sin sin tur en kort historia med och på 1920-talet flyttande Yngeredsfors Kraft AB in med kontor, förråd och linjemontörer, därefter tog Sydkraft över.

ÖPPETTIDER

Onsdag - Söndag 11.00-18.00
Måndag - Tisdag är det stängt.
Adress: Ätrafors 235

FÖLJ OSS

KONTAKT